Ноутбук для кожного: Як знайти ідеальний пристрій для своїх потреб

Сьогодні ноутбук є нашим помічником й інструментом для роботи, навчання, розваг і відпочинку. Він використовується у різних сферах життя: від письменницького мистецтва до засекречених космічних розробок. Сучасні ноутбуки стають більш потужними й універсальними. Вони допомагають: обробляти великі об'єми даних, монтувати відео, грати в сучасні ігри, виконують інші важливі функції. Важко уявити людину, яка не користується цим мобільним гаджетом. Проте, якщо ти лише мрієш купити собі такий пристрій, наша стаття стане тобі у пригоді.

Що стосується бюджету, він може становити від декількох тисяч до десятків тисяч гривень. Вартість такої техніки визначається її:

  • станом: новий чи вживаний;

  • виробником;

  • актуальністю моделі;

  • технічними характеристиками;

  • комплектацією;

  • розміром екрана.

Також у різних інтернет-магазинах ціни на одну і ту ж саму модель можуть суттєво відрізнятися. Зважай на це і вибирай лише тих продавців, які продають якісні ноутбуки за розумною ціною. 

Характеристики, на які слід звернути увагу

Купуючи сучасний ноутбук, потрібно пам’ятати, що він має служити тобі не менше 2-3 років. Тож при виборі моделі звертай увагу на:

  1. Процесор. Від нього залежить продуктивність пристрою. Фахівці радять віддати перевагу брендам Intel та AMD, та окремо стоять процесори від Apple вони найпотужніші на сьогоднішній день. Вибирати CPU потрібно не за кількістю ядер. Дивіться на покоління, тобто дату випуску процесора. Найвищу продуктивність матимуть моделі останніх років виробництва. У Intel Core покоління позначають перші дві цифри у назві, а в AMD – перша цифра. В процесорах Apple все простіше, там назви процесорів M1, M2, M3, M4 і чим вище тим новіший та потужніший процесор.

  2. Накопичувач. Для зберігання даних використовують жорсткі диски (HDD) та твердотільні накопичувачі (SSD). Цей пристрій впливає на швидкість виконання усіх операцій. Оптимальним вибором стане SSD або HDD у парі з SSD/ eMMC. На деякі моделі можна встановити додатковий накопичувач без потреби розбирати корпус девайса.

  3. Оперативна пам’ять (RAM, ОЗУ). Чим більше оперативної пам’яті, тим більше завдань одночасно може виконувати пристрій. Зазвичай ноутбуки мають 4, 8, 16 і так далі, сучасні ноутбуки є з 128 і навіть 256 Гб ОЗУ Модулі останнього покоління мають найвищу продуктивність.

  4. Відеокарта. Визначає швидкість ноутбука при редагуванні зображень та побудові складних CAD-моделей. Графіка може бути вбудованою (Intel Core, AMD) або дискретною (AMD Radeon, Nvidia GeForce). У другому випадку відеокарта розміщена на материнській платі, тому може виконувати більш складні графічні задачі.

  5. Дисплей. Тут важливі розмір діагоналі екрана та роздільна здатність дисплея. Хоча стандартом для моделей на Windows вважається 15″, офісні моделі часто випускають з екранами 13″ або 14″. Що стосується роздільної здатності, то зазвичай це Full HD (1920 × 1080). Але зверни увагу на дисплеї з більшою роздільною здатністю, чим вона вище, тим якісніше зображення. В Макбуках кількість пікселів зазвичай в 2 рази більша. 

  6. Батарея. Оптимальною для ноутбуків вважається ємність від 4000 мА⋅год (або від 30 Вт⋅год). Також час роботи залежить від енергоспоживання пристрою.

  7. Корпус. Виготовляється переважно з термостійкого пластику або міцного авіаційного алюмінію. Це дозволяє робити легкі та компактні моделі, зручні для використання у різних ситуаціях.

Якщо бажаєш, щоб система завантажувалася швидше та довго тримала заряд, зверни увагу на моделі з накопичувачем SSD, батареєю з великою ємністю та енергоефективними процесорами. Розміри, діагональ екрана, вагу та дизайн можна вибрати за власними потребами.

Різновиди ноутбуків

Серед великого різноманіття лептопів є кілька підвидів.

Традиційні

Мають згорнуту конструкцію з клавіатурою, тачпадом і дисплеєм, потужні процесори та графічні карти. Вони зручні для перенесення та є найбільш збалансованим варіантом за характеристиками та ціною.

Ультрабуки

Компактні, легкі, портативні пристрої з високоякісним дисплеєм, високою роздільною здатністю, стильним дизайном, невеликою вагою та товщиною, збільшеним часом роботи без підзарядки, але менш потужні. Їх зручно використовувати у поїздках.

Геймерські

Розроблені спеціально для гравців. Мають великий, яскравий дисплей з частотою звміни кадрів від 100 Гц, високу продуктивність, потужну відеокарту, великий обсяг ОЗУ та посилену систему охолодження. Досить потужні, але і коштують дорожче.

Хромбуки

Лептопи, що працюють на базі операційної системи Google Chrome OS. Робота на таких пристроях виконується у “хмарі” через Інтернет та в додатках з екосистеми Google. Для них характерні легкість, компактність, довговічність і невисока ціна.

Популярні бренди ноутбуків

Сьогодні у продажу можна побачити лептопи різних брендів. Розглянемо найпопулярніші та їхні переваги.

Asus

Продукція компанії відрізняється стильним і сучасним дизайном, являє собою оптимальне поєднання потужності та високої автономності. І зацікавить у першу чергу тих, хто працює з графічними редакторами та автоматичними системами проєктування. 

Acer

Для цього тайваньського бренду характерні максимально компактні лептопи з невисокою потужністю та моделі-трансформери, що відрізняються автономністю та визначними технічними параметрами.

Lenovo

Популярний китайський виробник вважає своєю перевагою серед конкурентів широкий вибір моделей, здатних розв'язувати будь-які завдання. Для всіх характерні високоякісні звукові карти та міцні корпуси.

HP

Компанія характеризується високою якістю збірки та конструкції, зручністю експлуатації, серією лінійок, що здатні задовольнити навіть найвибагливішого користувача.

Apple

Лептопи від Apple стоять окремо від усіх інших гаджетів. Вони мають унікальні характеристики та вважаються синонімом найвищої якості та продуктивності. Тому зазвичай їх не включають в порівняльні характеристики.

Кожен з ноутбуків має свої особливості та переваги. Тому, купуючи такий ґаджет, тобі потрібно визначитися з потребами та специфікою завдань, які плануєш виконувати з його допомогою, вибрати бренд, необхідні характеристики та ціну. І звичайно ж, приходь у перевірений інтернет-магазин «Фопі». Тут представлена нова та вживана техніка на будь-який гаманець.

 

 

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"