Чим відрізняються оптичний та нагрудний датчики серцевого ритму? Який краще обрати?

Для отримання інформації про серцевий ритм і пульс сьогодні використовуються два основних методи. Якщо мова йде про спортивні тренування, найпопулярнішими є оптичні зап'ясткові пульсометри, а також нагрудні датчики. Але який вибрати тобі? Чим відрізняються ці два типи, які переваги мають? Про це поговоримо далі.

Чому важливо при навантаженнях вимірювати частоту серцевих скорочень (ЧСС)?

Знаючи цей показник, можна зрозуміти, наскільки активно скорочується серце під час виконання тієї чи іншої діяльності. ЧСС підіймається зі збільшенням інтенсивності рухів і уповільнюється, коли людина у стані спокою.

Особливості використання оптичного пульсометра

Зап'ястковий пульсометр використовує технологію оптичного виміру серцевого ритму. Вона базується на вимірюванні артеріального тиску та об'єму крові, що проходить через зап'ястя у певний момент часу. Принцип роботи пристрою заснований на зміні розсіювання світла при зміні динаміки кровотоку.

Наручний пульсометр вважається достатньо точним пристроєм для визначення ЧСС. Але він є досить чутливим до багатьох факторів, що стосуються не тільки його використання, але й самого користувача, зокрема кольору шкіри, наявності татуювань, температури та рівня гідратації тіла, наявності серцево-судинних захворювань тощо. Серед переваг такого пристрою можна назвати необмежений контроль пульсу та відсутність дискомфортних відчуттів під час спортивних тренувань. Також девайс не потребує особливого догляду, батарейок і не має потенційних перешкод у передачі пульсу, оскільки не передає ці дані на інші пристрої.

Вимірювач пульсу має розміщуватися безпосередньо на шкірі. Ремінець повинен бути застебнутий таким чином, щоб він щільно облягав, але не перетискав зап'ясток. Пристрій найкраще підходить для статичних чи рівномірних рухів рук. 

Нагрудний пульсометр: коли та кому може знадобитися

Нагрудні датчики добре підходять для повсякденного моніторингу серцевого ритму під час професійних занять спортом. За точністю їх можна порівняти з приладами ЕКГ. Тому якщо тобі потрібна найвища точність вимірювання, найкращим рішенням стане нагрудний пульсометр з технологією HRM («моніторинг серцевого ритму»).

Пристрій являє собою невеликий датчик розміром з монету, що фіксується на еластичному ремені на рівні грудини. У ремінець вбудовані два електроди, які прилягають до шкіри з обох боків. Вони реєструють електричні розряди, що генеруються серцевим м'язом. Коли ремінь знаходиться на людині, потрібно з'єднати його з годинником. Для цього використовується технологія Bluetooth або більш новітня ANT+, яка працює швидко та енергоефективно. Програмне забезпечення смарт-годинника обробляє дані, і користувач бачить на дисплеї все, що його цікавить.

Для отримання більш точних показань перед кожним тренуванням потрібно злегка зволожити електроди на нагрудному ремені водою. Це покращує їхню провідність і гарантує більш точне вимірювання ЧСС. Також потрібно регулярно міняти батарейки у твоєму пульсометрі. 

Тепер познайомимо тебе з перевагами цього пристрою:

  • стабільність та точність вимірювань у будь-яких умовах;

  • немає впливу зовнішніх факторів;

  • є можливість вимірювати додаткові показники;

  • при використанні 1-2 години на добу батареї девайсу вистачить на 1-3 роки.

У кожного з цих пристроїв є свої недоліки та переваги. Деякі користувачі купують обидва датчики та порівнюють їхні вимірювання. Ти можеш зробити власний вибір на основі наданої інформації й зробити свої тренування більш безпечними та результативними.

 

 

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"