Криптогаманці: види, особливості створення та безпечного використання

Сьогодні розвиток цифрових технологій відбувається неймовірними темпами. І поняття «криптогаманець» все частіше спливає у всесвітньому просторі. Розберемося, що це таке, навіщо він потрібен і як працює.

Що таке криптогаманець?

Криптогаманець являє собою електронний гаманець, тобто програмне забезпечення, що працює на основі криптографічних протоколів і має декілька важливих функцій: 

  • зберігає приватні та публічні ключі;

  • взаємодіє з різними блокчейнами;

  • забезпечує користувачам безпечне виконання транзакцій з цифровою валютою і контроль власного балансу.

Криптогаманець є необхідним інструментом для кожного, хто має бажання керувати своїми активами в цифровому форматі. Крипторинок сьогодні пропонує тисячі різноманітних криптовалют, але найпопулярнішими серед них є Біткоїн (BTC), Ефіріум (ETH) та Tether (USDT). Але потрібно знати, що криптовалюта є суто цифровим активом і не має фізичної форми. 

Безпека відіграє важливу роль, коли вам потрібно вибрати найкращий криптовалютний гаманець. Тому спершу важливо провести власне дослідження щодо функцій безпеки кожного типу криптогаманця.

Які бувають види криптогаманців?

Існує кілька типів криптовалютних гаманців: мобільні, десктопні, апаратні та веб (електронні). В той самий час всі ці гаманці поділяються на холодні та гарячі. «Холодні» – апаратний, USB та паперовий гаманець (QR-код) – не потребують постійного підключення до інтернету. «Гарячі» працюють з використанням інтернету, через вебверсію, програму для ПК або мобільний застосунок. Також є кросплатформенні гаманці, які можуть використовуватися і як вебверсії, і як застосунки для ПК та мобільних гаджетів.

Створення криптогаманця

Існує кілька способів створення криптогаманців. Все залежить від типу цифрової валюти, призначення гаманця та особистих уподобань власника. Криптогаманець створюється для активної торгівлі або тривалого зберігання активів.

Створення електронного (онлайн) «гарячого» гаманця для криптовалюти

«Гарячий», або програмний гаманець, можна використовувати практично на будь-якій платформі та пристрої. За його допомогою можна швидко та легко зберігати, відправляти й отримувати криптовалюту. Для цього потрібно обрати сервіс або банк, зареєструватися на його сайті чи у додатку, підтвердити обліковий запис, поповнити рахунок.

Створення апаратного («холодного») криптогаманця

Алгоритм досить простий:

  1. Обрати апаратний гаманець.

  2. Перейти на офіційний вебсайт і завантажити останню версію програмного забезпечення гаманця для потрібної ОС.

  3. У ПЗ обрати функцію «Налаштувати як новий пристрій» і створити PIN-код для додаткового захисту доступу до гаманця.

  4. Записати комбінацію зі слів (відновлювальний ключ) і зберегти у надійному місці. Цей ключ має вирішальне значення для відновлення коштів, якщо апаратний гаманець втрачений або пошкоджений. 

Процедура завершена, тепер «холодний» гаманець можна використовувати. Він є безпечним способом для зберігання ключів (на фізичному пристрої або на папері). Такі гаманці є більш стійкими до злому та інших кібератак. Як правило, транзакції з використанням «холодного» гаманця займають більше часу, ніж із використанням «гарячого» аналогу.

Як зберігати криптогаманець безпечно?

Найпоширенішими загрозами криптогаманців є: 

  • шкідливі програми;

  • підроблені сторінки для входу; 

  • небезпечні посилання;

  • шахрайські дії.

Наступні рекомендації допоможуть власникам криптовалюти захистити її від викрадення:

  • зберігайте свої активи у «холодному» апаратному гаманці та лише невелику кількість криптоактивів у «гарячому» гаманці для транзакцій;

  • встановіть складний та унікальний пароль, який раніше ніколи не використовували;

  • використовуйте перевірені біржі, що не були зламані;

  • не під’єднуйтеся до загальнодоступного Wi-Fi для доступу до біржі криптовалют.

Переконайтеся, що пристрій, яким ви користуєтеся, і все ПЗ на ньому постійно оновлюються.

Використання криптогаманця

Кожен гаманець має власну унікальну адресу, яку потрібно назвати іншим для отримання криптовалюти. У криптогаманці насправді нічого не зберігається. Натомість він шифрує паролі у відкриті та закриті ключі, що надають доступ до цифрових активів. Відкритий ключ використовується для отримання цифрової валюти, а закритий потрібен для доступу та управління коштами гаманця. Криптовалюта існує в блокчейні, а гаманець просто зберігає ключ доступу до неї.

Важливо зберігати приватний ключ криптогаманця в безпеці, оскільки якщо цей ключ буде втрачено, цифрова валюта в гаманці також буде втрачена.

Пам'ятай про безпеку під час використання криптогаманців. Встановлення складних паролів, використання перевірених бірж і уникання загальнодоступних мереж Wi-Fi є лише деякими з заходів, які допоможуть захистити твої цифрові активи. Крім того, надійне зберігання приватних ключів та регулярне оновлення програмного забезпечення значно знижують ризики втрати криптовалюти через кібератаки або шахрайські дії.

Отже, правильний вибір криптогаманця та дотримання рекомендацій з безпеки дозволять тобі впевнено керувати своїми цифровими активами і максимально використовувати можливості, які надає світ криптовалют.

 

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"