Фантастичний Світ Lego: подорож крізь час - від дерев'яних іграшок до пластикових шедеврів

Новенький LEGO — це завжди «вау» як для дітей, так і дорослих. Сьогодні такий конструктор чітко асоціюється з кубиками, з яких можна скласти все, що завгодно. З них будують цілі міста та створюють фантастичні сюжети, тому залітають вони зі швидкістю гарячих пиріжків. Татусі та мамусі залюбки підтримують дітей, ніби цей подарунок саме для них. Ну і погодься, таким конструктором гралась би навіть твоя бабця, котра ніколи не зраджувала кросвордам в газеті та новинам по телевізору)) 

Але в чому ж така унікальність славнозвісного конструктора LEGO? Якщо ти вже тут, то давай по черзі. Впевнені, що історія компанії стане не менш приголомшливою ніж самі детальки, адже її старт був не таким же й веселим, а бренд витримав найбільші фінансові кризи та виготовляв навіть садові сходи. 

Історія компанії LEGO: Як Оле Крістіансен Зміг Перетворити Лимони на Лимонад

Оле Кірк Крістіансен, засновник компанії LEGO, народився та виріс у бідній родині, тому він ніколи не любив згадувати своє дитинство. Коли йому виповнилося 18 років, пішов працювати теслею на завод. Згодом одружився і сім'я поповнилася чотирма хлопчиками. Здавалося б, на цій щасливій ноті можна і закінчити, але ні, випробування лише починалися.

Під час великої депресії у 1932 році Оле втрачає роботу, а невдовзі помирає дружина. Про який старт великої імперії може йти мова? Але ні, коли життя підкинуло Крістіансену лимони, то він зміг зробити з них крутий лимонад. Саме цього року він створює невеличку компанію в данському містечку Біллун із виготовлення дерев'яної продукції. Загалом це були драбини та прасувальні дошки, сходи, котрі використовувалися у домашньому вжитку. Оле завжди підтримував його 12-річний син Готфрід і саме завдяки йому компанія почала пропонувати людям дерев'яні іграшки на кшталт тягачів та качечок. Конкуренція на той час була незначною, тому бізнес швидко пішов вгору. На цьому етапі Оле почав задумуватися над назвою компанії й у 1934 році в маленькій майстерні народилася назва «LEGO», що в перекладі з данських слів, «Leg Godt» означає «захоплююча гра» або «добре грай». На латині ж назва перекладається як «я вчусь» або «я складаю». 

Трішки дат та подій з історії LEGO

Спочатку в Оле працювало лише 7 людей, які здебільшого були ремісниками та майстрами роботи з дерева, але всі вони були захоплені своєю справою. В такій невеличкій майстерні був навіть свій девіз: «Тільки найкраще є гідним», котрий завжди висів на видному місці. Що ж було далі?

  • 1936 рік — LEGO випускає понад 40 іграшок, але це ще не всім нам відомі конструктори;

  • Початок 40-х років — на фабриці виникає пожежа, але відбудували її досить швидко і вже до 1943 року штат включав 40 майстрів;

  • 1944 рік — перша реєстрація компанії під назвою LegetOjsfabrikken LEGO Billund A/S;

  • 1947 рік — той самий переломний момент, коли компанія переходить до випуску знаменитих пластикових кубиків, вони й змінили долю LEGO.

Від Дерев’яних Іграшок до Пластикових Кубиків

Тут зупинімось детальніше. В цей час у світі англійський психолог Гіларі Фішер Пейдж пропонує ідею, щоб з однакових кубиків створювати різні конструкції. Десь ми таке бачили, правда? Так ось, Готфрід завжди був опорою для батька. Хоч Оле й хотів аби син здобув вищу освіту, але війна стала на заваді. Тому Гот продовжив працювати в майстерні та взяв ідею Фішера на озброєння. Хлопець мав амбіції та впевненість, що успіх компанії саме у виробництві іграшок. Було прийнято рішення виготовляти пластикові іграшки, після чого компанія придбала форму для відливання пластику за 30 тисяч крон. А тепер трішки порівняння — на той час іграшка за 36 крон вважалась дуже дорогою. Але саме цей етап і сприяв розквіту славнозвісної імперії LEGO.

Готфрід Крістіансен: Амбітність та Наполегливість

Будь-який бізнес не можливий без злетів і падінь. Здавалося б, вибір зроблено, але пройде ще довгих 8 років, поки Гот запатентує всім відому систему, яка і стане основою кожного конструктора. 

У 1955 році компанія випустила перший тематичний набір, а згодом почнуть з'являтися цілі серії, присвячені космосу і мультяшним героям, лицарям і ковбоям, поліції тощо. Пізніше, у 1958 році, LEGO розробили систему, котра дозволяла дуже міцно з'єднувати кубики між собою — це стало першим кроком до постачання конструкторів по Європі.

Амбіційність Гота і до цього часу була все ще великою. Він не зупинився на Європі та вирішив завоювати ринок США і для цього йому знадобилася власна авіакомпанія. Шалений, правда? Але забігаючи наперед, мусимо сказати, що всі витрати окупилися.

Йдемо далі, 1964 рік — ще один важливий етап для становлення бренду. Компанія почала випускати інструкції до своїх наборів, схеми завжди були намальовані на коробці. І саме цього року народилась ідея створення залізниці LEGO.

Поява LEGO DUPLO та нових фабрик під керівництво Кельда

  1. 1967 рік — компанія вирішила, що потрібно виготовляти конструктори й для найменших. Так, з'явився кубик DUPLO більшого розміру. І саме цього року Лего отримують першу міжнародну премію в Люксембурзі.

  2. 1968 рік — відкриття парку атракціонів LEGOLAND  у рідному місті Біллун, який відразу ж став шалено популярним.

  3. 1973 рік — створення логотипу, відомого і сьогодні, вже під керівництвом Кельда Крістіансена, онука Оле. Також Кельд починає розширювати виробництво і першою країною, де з'явилася ще одна фабрика, була Швейцарія. Також новинкою стали фігурки з рухомими кінцівками.

  4. 1979 рік — випуск набору LEGOLAND Space, найстаршого серед усіх тематичних наборів. 

  5. 1984 рік — поява лицарської теми, випуск першого замку, згодом ця тема буде однією з найпопулярніших. також цього року ЛЕГО починає випускати й експериментальні набори для школярів.

  6. 1986 рік — LEGO вже була відома на весь світ та оголошена постачальником іграшок для королівського двору Данії. І це стало найкращою рекламою для ще більших продажів.

Lego у 90-х та Сучасність

У 90-х роках хоч і з'явились сотні недобросовісних виробників, котрі почали копіювати конструктори та занижувати ціни на них, при цьому продажі оригінальних іграшок не впали. Але все ж були й складні часи, які призвели до шалених збитків. Так, у 2003 році компанія втратила більше ніж 300 мільйонів доларів. Потрібно було впасти, щоб знову відштовхнутися із ще більшою силою. Компанія шукала нові шляхи розвитку. Першим став варіант переведення виробничих потужностей у країни з дешевшою оплатою роботи, а другим — новий керуючий директор. Ним став Йорген Віг Кнудсторп, який допоміг компанії спокійно пережити кризу двохтисячних, коли комп'ютеризація почала витісняти популярність конструкторів.

І вже зараз LEGO знову на вершині у світі іграшок. Компанія і далі розвивається, тому її історія ще зовсім не закінчена.

Цікаві факти про Lego або, що ти ще не знав 

Компанія із шаленим оборотом славиться також і цікавими фактами:

  1. Деталі Lego настільки міцні, що можуть витримувати неймовірну вагу.

  2. По 64 деталі конструктора припадає на кожного жителя планети.

  3. Щорічно виробляється близько 20 млрд деталей конструктора, або ж близько 600 штук щосекунди. При цьому щосекунди продається в середньому 7 наборів.

  4. Дизайн цеглинок не змінюється протягом 50 років, тому деталі з наборів 60-х років легко поєднуються із сучасними.

  5. Для виробництва деталей пластик розігрівається до 232 градусів до стану тіста.

  6. Колона з 40 млрд кубиків досягне Місяця.

  7. Щорічно компанія виготовляє близько 300 млн іграшкових шин, що є світовим рекордом.

  8. Близько 1 млрд комбінацій можна скласти з 6 кубиків з 8-ма виступами.

  9. Існує особливий вид анімації — LEGO-анімація, у якій мультфільми створюються за допомогою пересування фігурок. 

Історія LEGO - це історія успіху, яка надихає. Це історія про те, як з простої ідеї можна створити щось неймовірне. Це історія про те, що віра в себе, працьовитість та творчий підхід можуть подолати будь-які труднощі.

LEGO - це легенда, яка буде жити ще багато років.

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"