Чим відрізняються iPhone 14 та 13

Настав той дивовижний час, коли ми можемо побалакати та порівняти базову модель iPhone 13 та iPhone 14.

Забігаючи наперед мусимо визнати, що вперше в історії новий iPhone 14 використовує той самий процесор, що й попередня модель, переважно ті самі камери, той самий дизайн, і, незважаючи на зміни, вони настільки незначні, що це справді слід було назвати iPhone 13S.

Отже, що насправді нового в iPhone 14 порівняно з iPhone 13? І чи варто взагалі думати про оновлення? Читай деталі у Fopi Blog

Тільки чесні порівняння і здорові висновки.

Чим відрізняються iPhone 14 та 13


 

Ключові відмінності між iPhone 14 і iPhone 13:

  • Дуже схожий дизайн (але 14 трохи товщі, тому футляри від 13 не підійдуть)
  • Нова фронтальна камера 12 МП ƒ/1,9 з автофокусом

  • Нова ультраширока камера 12 МП

  • Нова основна камера з більшим сенсором 1/1,65" і пікселями 1,9 мікрон

  • Кінематографічний режим 4K зі швидкістю 30 кадрів/с

  • Кращі фотографії за слабкого освітлення завдяки Photonic Engine

  • Швидший, енергоефективніший 6-нм модем Qualcomm 5G від TSMC

  • Bluetooth 5.3

  • На 50% більше оперативної пам'яті

  • Супутникове підключення для екстрених повідомлень

  • П'ятиядерний графічний процесор

  • Новий фіолетовий колір і різні сині та червоні відтінки

  • Більший акумулятор

  • Гіроскоп HDR і акселерометр з високою швидкістю для нової служби виявлення аварій

  • Стабілізація відео в режимі дії

Дизайн і якість дисплея

iPhone 14 виглядає та відчувається майже так само, як поточна модель iPhone 13. 6,1-дюймовий форм-фактор і плоский бічний дизайн залишаються незмінними, як і система подвійної камери на задній панелі. Однак він доступний у новому фіолетовому кольорі, а також сині та червоні моделі мають дещо інші, більш яскраві відтінки.

IPhone 14 виготовлений зі скла на задній панелі та захисту дисплея Ceramic Shield спереду з алюмінієвою рамкою. Щоб відповісти на твоє найгостріше запитання: ні, чохли для iPhone 13 або iPhone 12 не підійдуть до iPhone 14, оскільки вони товщі та погіршують їх щільність.

Спереду iPhone 14, як і iPhone 13, має 6,1-дюймовий OLED-екран зі знайомим вирізом (новий виріз у формі таблетки доступний лише в серії iPhone 14 Pro).

Тут важливо те, що не змінилося: iPhone 14 все ще працює на частоті 60 Гц, тому у тебе немає підтримки ProMotion 120 Гц, як у моделях Pro. Яскравість екрана залишається незмінною з піком до 1200 ніт і типовою яскравістю 800 ніт, тобто приблизно такою.

З якоїсь причини, можливо через те, що зараз це модель початкового рівня, Apple не приділяла стільки уваги калібруванню дисплея iPhone 14 і в результаті його широке охоплення колірної гами менш точне ніж на панелі iPhone 13.

Чим відрізняються айфон 14 та айфон 13

iPhone 13

Головною новиною, а точніше її відсутністю, є те, що Apple використовує в основному той самий чип A15 Bionic на iPhone 14, як і на iPhone 13. На щастя, ми отримали збільшення оперативної пам’яті на 50% до 6 ГБ на iPhone 14. Це безпрецедентний крок розчарує багатьох, хто звик до підвищення продуктивності і тут немає двох шляхів: це свідчить про сповільнення інновацій.

Тим не менш, ми повинні згадати, що версія A15 для новішого iPhone походить прямо з 13 Pro з його 5-ядерним графічним процесором, який забезпечує більш ніж 20% прискорення графіки, як ти можеш бачити з наших тестів нижче, тому це наш втішний приз.

Чим відрізняються iPhone 14 та 13 iphone

  iPhone 14

Однак із новим 5-ядерним графічним процесором геймери будуть раді бачити цифри, які може досягти iPhone 14. У 3D Mark у тебе є 28% підвищення початкової продуктивності і після 20 хвилин і деякого троттлінгу ти все ще отримуєш майже на 24% кращу продуктивність GPU.

Ще одне оновлення, про яке тобі слід знати, – це абсолютно новий модем всередині iPhone 14. Він використовує модем Qualcomm X65, який, за оцінками, забезпечує суттєві покращення швидкості 5G у США, плюс це компонент, який забезпечує важливі діапазони для функцій супутникового з’єднання.

Камера

iPhone 14, як і його попередник, оснащений двома камерами на задній панелі, основною та надширококутною, розташованими по діагоналі. На жаль, жоден із телефонів не оснащено спеціальним телеоб’єктивом, що погіршує їх ефективність збільшення (і дає Apple привід переконати тебе придбати дорожчу модель Pro).

iPhone 14 оновлюється до більшого розміру датчика з тією ж роздільною здатністю 12 МП, що й раніше і тепер він поєднується із швидшою діафрагмою f/1,5, знову ж компонентом, безпосередньо взятим із iPhone 13 Pro. Апаратне забезпечення ультраширокої камери те саме, але фактично всі камери новішої моделі використовують нову модель обробки під назвою Photonic Engine.

Усі моделі iPhone 14 також отримали нову 12-мегапіксельну фронтальну камеру з автофокусом і оптичною стабілізацією зображення. Кінцевий результат?

Що ж, фотографії з iPhone 14 просто кращі в усіх ключових аспектах. Зменшений ореол навколо ламп на нічних знімках і яскравіші тіні свідчать про покращення динамічного діапазону, а також фіксує більше деталей. Apple також нарешті перемістила повзунок балансу білого до холоднішої сторони спектру за замовчуванням, тому кольори не такі залиті жовтою хмарністю, як на iPhone 13 та всіх попередніх iPhone. Кольори все ще теплі та приємні на вигляд, але не такі жовтуваті, а невелике збільшення контрасту робить їх яскравішими разом із дрібнішими деталями.

Чим відрізняються камери iPhone 14 та 13

Нова 12-мегапіксельна селфі-камера з автофокусом і оптичною стабілізацією зображення також краща, оскільки вона захоплює більше деталей, а риси обличчя не такі згладжені та прикрашені, як на iPhone 13, не кажучи вже про вищу точність кольору. 

Що стосується відео, обидва телефони підтримують відео до 4K, але ти отримуєш новий режим Action Mode, схожий на стабілізацію підвісу для екстремальних умов, коли тобі доводиться бігати з iPhone у руках.


Якість звуку та тактильні відчуття

Одним із найбільш недооцінених удосконалень в iPhone 13, безсумнівно, були гучніші та багатші динаміки, які забезпечували якість звуку кращу, ніж більшість інших телефонів на ринку. Зайве говорити, що тепер те саме стосується iPhone 14, дуже бажаної передачі, щоб уважно... слухати!

На iPhone 14 немає роз’єму для навушників, як і на iPhone останні кілька років. Про тактильні відчуття піклується гігантський внутрішній механізм Taptic Engine, який був чудовим, і ми раді, що тут немає змін.

 

Термін служби акумулятора та заряджання

Минулого року Apple зробила величезний стрибок у часі автономної роботи з серією iPhone 13, але новий iPhone 14 пропонує в основному такий самий час автономної роботи, як і його славетний попередник.

Apple каже, що iPhone 14 працює 16 годин для потокового відео (порівняно з приблизно 15 годинами на iPhone 13), а для відтворення аудіо iPhone 14 має 80 годин, трохи більше, ніж 75 годин, які ти отримуєш з iPhone 13, тому збільшення заряду батареї є, але воно невелике.

Розмір акумулятора iPhone:

  • iPhone 14: 3279 мАг (+1,6% порівняно з попереднім поколінням)

  • iPhone 13: 3227 мАг (+14,6% порівняно з попереднім поколінням)

  • iPhone 12: 2815 мАг (-9,4% від попереднього покоління)

  • iPhone 11: 3110 мАг (+5,7% порівняно з попереднім поколінням)

  • iPhone XR: 2942 мАг

Ємність пристрою трохи більша, а iPhone 14 пропонує трохи довший час автономної роботи. Apple каже, що порівняно з iPhone 13, iPhone 14 може працювати на годину довше відтворення локального відео чи потокового відео або на п’ять годин довше під час сеансів відтворення аудіо.

порівняння iPhone 14 та 13

 

Робимо висновки.  

Ось ми зрівняли основні показники  iPhone 13 та  iPhone 14.

Оскільки Apple знизила ціну на iPhone 13 на 100 доларів, ми можемо стверджувати, що це дає багатьом користувачам чудовий аргумент для того, щоб фактично придбати старішу модель за нижчою ціною, оскільки відмінностей насправді не так багато.

Є дві речі, які можуть змінити вашу думку: SOS через супутник і виявлення аварій. Ці дві функції можуть врятувати життя та вплинути на твоє рішення на користь нової моделі. Ти також можеш розраховувати на дещо кращу камеру, коли справа доходить до знімків із слабким освітленням, динамічного діапазону та захоплення деталей, а також ти отримуєш кращий знімок селфі, що також є важливим фактором.

Для всіх інших цілей iPhone 14 є досить тьмяним оновленням порівняно з iPhone 13, оскільки Apple зараз підштовхує всіх до своїх дорожчих моделей Pro.

Якщо ти маєш ґаджет старіший за iPhone 11, не маєш фінансових бар'єрів або ти тільки думаєш придбати продукцію Apple вперше, то має сенс приглянути для себе щось нове у вигляді 14 моделі, особливо, Pro версії. Або не переплачувати та придивитись для себе iPhone 13 новий чи уживаний. 

Приходячи до нас у магазин ти завжди можеш порівняти в реальному житті декілька моделей та вибрати для себе новий або вживаний. Fopi має багато крутезних пропозицій та доступні ціни. 

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"