Чим відрізняється iPad Pro M2 від iPad Pro M4, чи варто переходити

Між iPad Pro M2 та iPad Pro M4 майже два роки різниці. Розумно було очікувати, що і різниця між ними буде досить значна. Модель 2024 року отримала кращий екран, більшу потужність та ряд інших оновлень. Та чи варто все ж таки переходити на новенький iPad Pro M4 чи все ж таки є моменти, де старий пристрій перевершує новинку? Погнали розбиратися разом по всіх важливих пунктах!

Дизайн

Тут моделі багато в чому схожі між собою. Тому, можливо, ти й не помітиш різниці між М4 та М2 візуально, окрім кольору. Якщо модель 2022 року була випущена в сріблястому та космічно сірому, то новинка представлена також в сріблястому, але вже в космічно чорному. Обидва планшети мають дизайн притаманний бренду Apple, але відрізняється розташування модулів камер на задній та передній панелях. 

Діагональ моделей М4 така сама як і в попередніх поколіннях - 12,9 та 11 дюймів. Але варто зазначити, що товщина планшета зменшилася на декілька міліметрів. Маємо наступне:

  • iPad Pro M2 11 дюймів - 466 г, коли iPad Pro M4 11 дюймів - 444 г;

  • iPad Pro M2 12,9 дюйма - 682 г, коли iPad Pro M4 12,9 дюйма - 579 г.

Різниця не значна, але помітна.

Продуктивність

Що маємо по продуктивності гаджетів? Айпад Про 2022 тут програє без сумніву. Продуктивність процесора моделі 2024 року вища у 1.5 рази завдяки тому, що вона оснащена новим процесором М4. Якщо брати планшет М2, то він має 8-ядерну версію і на 2022 рік це було топове рішення. М4 уже має 9-ти ядерний процесор з 3-ма продуктивними ядрами та 6 ефективними ядрами в конфігураціях 256 ГБ, 512 ГБ. Якщо вибрати модель на 1 ТБ або 2 ТБ, то там встановлюється 10-ядерний процесор з 4-ма продуктивними ядрами та 6-ма ефективними ядрами.

Заплутали? Якщо простими словами, iPad Pro M4 при продуктивності як в M2, споживає вдвічі менше енергії. Варто зазначити, що M2 вже є дуже потужним чипом.

Новий графічний процесор підтримує 8K H.264, HEVC, ProRes і ProRes RAW з апаратним прискоренням, а також виконує 38 трильйонів операцій за секунду завдяки M4 Neural Engine.

Стосовно ємності акумулятора, то хоч Apple ніколи й не розкриває цю інформацію, але тут майже нічого не змінилося у порівнянні з попередніми моделями. Ти так само можеш отримати до 10 годин використання Інтернету або відео через Wi-Fi та 9 годин користування Інтернетом з використанням мобільних даних.

Обидва планшети мають 8 та 16 ГБ (Для версій від 1 Тб) оперативної пам'яті та працюють на iPadOS 17.4. 

Дисплей

Досить з продуктивністю, порівняймо тепер дисплеї. І тут буде багато цікавого. У 2024 році розробники Apple замінили обидва дисплеї на екрани OLED Ultra Retina XDR. Тепер новинка має дивовижну яскравість та значний динамічний діапазон завдяки технології Tandem OLED, котра передбачає розміщення пари OLED-панелей одна на одній. Лише уяви, новий дисплей тепер має:

  • пікову яскравість для HDR-контенту – 1600 ніт;

  • коефіцієнт контрастності з 2 000 000:1;

  • роздільну здатність для екрана 11 дюймів – 2420х1668 та для екрана 12,9 дюйма – 2752х2064;

  • щільність пікселів – 264 ppi;

  • підтримка функцій: Wide Color, True Tone та ProMotion.

Обидва планшети можуть підтримувати Apple Pencil з USB-С але нова прошка 2024 року підтримує ще й Apple Pencil Pro, ну а планшет 2022 року підтримує Стилус 2-го покоління. Але почекай, тут ще є сюрприз)) Тепер Apple пропонує користувачам iPad Pro M4 ємністю 1ТБ та 2ТБ опціональний дисплей з нанотекстурою з хімічним травленням. А це означає. що екран буде розсіювати навколишнє світло та тим самим зменшувати відблиски. Вражає, правда?

Камери, зображення та звук

Йдемо далі. iPad Pro 2022 року має на задній панелі камери на 10 МП з надширококутним обʼєктивом з діафрагмою f/2.4 та 12 МП з ширококутним обʼєктивом з діафрагмою f/1.8. Гаджет 2024 відмовився від 10 МП об'єктиву, на задній панелі залишилася одна камера з датчиком LIDAR для відеозаписів 4К зі швидкістю 60 к/с. Фронтальна камера знаходиться на одній із довгих сторін, що дозволяє використовувати FaceTime у горизонтальному положенні, та має наступні функції:

  • 12 Мп об'єктив;

  • діафрагма f 2/4;

  • технологія TrueDepth;

  • 2-кратний цифровий зум.

Камера має функцію контролю глибини для знімків у режимі портретної зйомки. В аудіосистемі iPad Pro M4 зміни незначні: зменшилася кількість мікрофонів з п'яти до чотирьох.

Підключення

Планшет М4 можна підключити до зовнішнього дисплея, він, як і М2, має порт Thunderbolt/USB 4 для фізичного зʼєднання з зарядним пристроєм, накопичувачем, док-станцією та іншими аксесуарами. На задній поверхні обох девайсів знаходиться інтелектуальний розʼєм, що призначений для роботи з Magic Keyboard без блютуза. Айпади підтримують бездротове підключення Wi-Fi 6E та Bluetooth 5.3.

Чи варто купувати iPad Pro M4? 

То чи вартий iPad Pro M4 своїх грошей та чи актуальна його покупка? Дивлячись на всі оновлення, ця модель є серйозним оновленням бренду, особливо з погляду на нові характеристики екрана та потужності. Адже перехід на OLED - суттєве покращення якості дисплея, а використання процесору М4 - значно краще для продуктивності. Разом з тим, май на увазі, що модель 2024 значно дорожче в порівнянні з гаджетом 2022 року. Але при цьому  вона має на одну камеру менше та такий самий час автономної роботи. 

Отже, що маємо у висновку:

  1. Якщо ти професійно займаєшся графічним дизайном, створенням відео, 3-Д малюванням і тому подібне, де потрібна висока продуктивність техніки та найкраща технологія відображення, то М4 виграє на всі 100 %. Це ідеальне рішення для ресурсомістких робочих процесів. Твій контент буде більш реалістичним та вражаючим завдяки більш глибокому чорному кольору та широкій колірній гамі, кращому куту огляду та точності передачі деталей.   

  2. Якщо тобі потрібен Айпад, щоб просто виконувати повсякденні завдання чи розважатися, то можна купити iPad Pro M2. Він ще тримає свої позиції на ринку.  

Якщо ж у тебе вже є версія М2, то потрібно зважити всі характеристики. Але якщо ти все-таки вирішиш оновитися, то різницю точно помітиш! 

Згадуючи про планшети від Apple, тут не можна не згадати й iPad дев'ятого покоління. Він практично не відрізняється від свого попередника, за винятком більш швидкого і потужного процесора з чипом A13 Bionic. Використовує той же дизайн, що й iPad сьомого та восьмого поколінь, але без золота. Сумісний з Apple Pencil, Smart Keyboard та Smart Connector для підключення клавіатури. Оснащений дисплеєм Retina 10,2 дюйма, 8 Мп задньою камерою та 12 Мп фронтальною камерою з технологією "в центрі уваги", що виявляє користувача і відповідним чином переміщує зображення камери під час відеозапису. Базове сховище тепер збільшене до 64 ГБ. Цей пристрій є найбюджетнішим на сьогодні й може бути найкращим варіантом для дітей, школярів, студентів і всіх тих, кому цікаво серфити браузер і дивитись відео на Ютубі. 


 

Теги

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"