Що нового в macOS Ventura?

Новый macOS Ventura | Fopi Блог

Всім привіт! Сьогодні з Fopi блог розберемося що нового в macOS Ventura.

Як і в кожній новій операційній системі Apple, крім того, можливо macOS Big Sur, при першому запуску ви не побачите різниці. Зовні macOS Ventura не змінилася порівняно з попередницею. Все виглядає максимально звично і перенавчати ні на що не доведеться.

 

Stage Manager - сконцентруйся на головному

Перша функція, яка кидається у очі і буде дуже корисна користувачам з невеликими екранами ноутбуків - Stage Manager. Суть Stage Manager полягає у зручному компонуванні відкритих вікон.

Stage Manager автоматично впорядковує програми та вікна, щоб користувачі могли зосередитися на поточному завданні та, як і раніше, бачити все одним поглядом. Коли користувачі включають Stage Manager із Центру керування, поточне вікно, в якому вони працюють, відображається на видному місці в центрі, а інші вікна з'являються ліворуч, щоб вони могли легко перемикатися між завданнями. Щоб створити ідеальний робочий простір, користувачі можуть створювати групи вікон або програм під час роботи над певними завданнями чи проектами. Stage Manager також взаємодіє з віконними інструментами MacOS, включаючи Mission Control і Spaces, і користувачі можуть легко отримати доступ до свого робочого столу одним клацанням миші.

Безумовно, цей режим розкриває свій потенціал на невеликих екранах ноутбуків, так як на великих моніторах і так достатньо місця для розміщення всіх необхідних для роботи вікон.

Stage Manager - сконцентруйся на головному

Apple Passkey – текстові паролі у минулому

Apple Passkey дозволяє заходити на сайти не використовуючи текстові паролі, а лише біометрію - відбиток пальця або сканування обличчя.

Safari відкриває майбутнє без паролів з ключами доступу – новим методом входу, який робить перегляд у Safari ще безпечнішим. Ключі доступу більш безпечні, прості у використанні та призначені для заміни паролів. Щоразу, коли користувачі створюють ключ доступу, створюється унікальний цифровий ключ, який залишається на пристрої і ніколи не зберігається на веб-сервері, тому хакери не можуть його розкрити або обманом змусити користувачів поділитися ним. З ключами доступу користувачі можуть безпечно входити в систему за допомогою Touch ID або Face ID для біометричної перевірки, а ключі доступу надійно синхронізуються із наскрізним шифруванням за допомогою iCloud Keychain, тому вони доступні на пристроях Apple, включаючи Mac, iPhone та iPad. Ключі доступу також працюють у програмах та в Інтернеті, і користувачі можуть навіть входити на веб-сайти або додатки на пристроях сторонніх виробників за допомогою свого iPhone.

Групи загальних вкладок у Safari є потужним способом спільної роботи з іншими користувачами в Інтернеті. Користувачі можуть легко ділитися веб-сайтами з сім'єю, друзями та колегами та бачити, які вкладки переглядають інші в режимі реального часу. Користувачі також можуть створити список закладок на спільній стартовій сторінці, щоб допомогти розпочати будь-який груповий проект — будь то планування сімейного відпочинку або завершення дослідницької роботи — і користувачі можуть навіть почати розмову в повідомленнях або дзвінок FaceTime з усіма в групі з Сафарі.


Apple Passkey – текстові паролі у минулому

Continuity Camera – айфон замість веб-камери

Тепер якщо тобі недостатньо якості вбудованої камери на твоєму комп'ютері, ти можеш використовувати свій iPhone замість камери.

Ідеальна співпраця змушує пристрої Apple працювати чарівним чином разом. Завдяки Continuity Camera, користувачі Mac можуть використовувати потужну систему камер iPhone, щоб отримати революційні можливості роботи з веб-камерою.

Коли iPhone знаходиться поруч, Mac може автоматично розпізнавати та використовувати камеру на iPhone, щоб відкривати нові можливості, які раніше були недоступні для веб-камери, і навіть працювати бездротовою мережею для більшої гнучкості. Desk View підключається до надширококутної камери iPhone, щоб одночасно показувати обличчя користувача та вид зверху на його робочий стіл – відмінно підходить для відеороликів «зроби сам», практичних презентацій та багато іншого. Камера Continuity також пропонує інноваційні функції, такі як Center Stage, портретний режим та нове студійне світло – ефект, який гарно висвітлює обличчя користувача та затемнює фон – для всіх комп'ютерів Mac.

 

Continuity Camera – айфон замість веб-камери

Handoff – будь на висоті своєї продуктивності

Легко перемикайся між пристроями, не перериваючи дзвінок.

Handoff тепер доступний у FaceTime, тому користувачі можуть розпочати виклик FaceTime на одному пристрої Apple і легко перевести виклик на інший пристрій Apple поблизу. Користувач може почати виклик FaceTime на своєму iPhone або iPad і перемістити виклик на свій Mac, коли вони повернуться додому або в офіс, або вони можуть навіть почати виклик на своєму Mac і перевести його на свій iPhone або iPad, коли вони на ходу.
 

Нові функції пошти та iMessage з macOS Ventura

Месенджер iMessage отримав два важливі покращення. Можливість редагувати надіслане повідомлення та скасувати надсилання.

Пошта дає користувачам можливість планувати повідомлення, скасовувати доставку повідомлення до того, як воно потрапить до папки "Вхідні" одержувача, і навіть додавати розширені посилання для кращого попереднього перегляду вмісту. Mail також може виявляти відсутність таких елементів, як вкладення або копія одержувача, і нагадувати відправнику про необхідність їхнього додавання. Користувачі можуть навіть встановлювати нагадування, щоб повернутися до повідомлення пізніше, і отримувати автоматичні пропозиції щодо подальших дій електронною поштою, коли вони чекають відповіді.

Пошук у Mail використовує найсучасніші методи для надання більш точних та повних результатів. Користувачі легко можуть швидко знайти те, що вони шукають, як тільки вони натискають на пошук, включно з останніми електронними листами, контактами, документами, фотографіями та багато іншого, перш ніж вони навіть почнуть друкувати.

Важливо мати на увазі, що якщо адресат використовує більш ранню версію iOS, iPadOS або macOS, скасувати відправку або відредагувати повідомлення не вийде. Точніше вийде, але все відображатиметься у вихідному варіанті. Цю особливість треба постійно тримати в умі, інакше людей, які зганьбилися, через неуважність буде дуже багато.
 

Загальні фото в iCloud – ділиться простіше, ніж ти думаєш

Так само, як на iOS 16 у macOS Ventura з'явилася підтримка загальної медіатеки iCloud. В рамках сімейного доступу створюється окремий альбом, до якого отримують доступ усі члени сім'ї. При цьому існує можливість автоматичного додавання фото з конкретною людиною або зроблених з вибраної дати.

У додатку камери на iPhone навіть з'явилася окрема кнопка для додавання фотографій до спільного альбому. Тепер можна всім користувачам, які мають до нього доступ, додавати, редагувати або видаляти фотографії. Усі мають рівні права з управління знімками.

 

Spotlight підвищує продуктивність

Spotlight поставляється з новими функціями та оновленим дизайном, що забезпечує більш однакову роботу на Mac, iPhone та iPad. Тепер користувачі можуть використовувати Spotlight для пошуку зображень у своїй бібліотеці фотографій, в Інтернеті та системі в таких додатках, як «Повідомлення» та «Нотатки». Вони навіть можуть шукати свої фотографії за місцезнаходженням, людьми, сценами або об'єктами, а функція Live Text дозволяє шукати текст всередині зображень. Spotlight також включає розширені результати за категоріями для художників, фільмів, акторів, телешоу, бізнесу та спорту. Щоб ще більше підвищити свою продуктивність, користувачі можуть виконувати дії зі Spotlight, наприклад, запускати таймер або створювати новий документ. А завдяки підтримці Quick Look в Spotlight, користувачі можуть швидко переглянути повнорозмірний попередній перегляд практично будь-якого файлу, не відкриваючи його.

Не знаємо як ти, але ми побігли оновлюватись. Читай Fopi Блог і дізнавайся про новинки у світі техніки першим.

Додати коментар

Ви повинні заповнити "Ім'я"

Ви повинні заповнити "Коментар"